Учебната година започва присъствено, спират концертите, ресторантите ще работят до 22 ч.

Животът

02-09-2021, 10:57

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Въвеждат нови мерки срещу разпространението на COVID-19 у нас. Това стана ясно на брифинг в здравното министерство. Новата заповед ще влезе в сила от 7 септември и ще важи до 30 октомври. 

Учебната година започва присъствено, стана ясно на брифинга. Ако се наложи, учениците ще бъдат пускани в грипни ваканции.

Провеждането на присъствени занятия в образователни центрове се допуска само при спазване на дистанция и носене на маски. Преустановяват се посещения в детски центрове и други места на закрито с присъствието на деца. Семинари и симпозиуми могат да се провеждат при 30 % от капацитета на помещението. Преустановява се провеждането на тиймбилдинги. Преустановяват се концертите и фестивалите. Посещения на фитнеси се допуска при 30 процента от капацитета. Колективните спортове на закрито се преустановяват. Професионалните спортни мероприятия на открито ще могат да се провеждат с публика, но при заетост само на 30% от капацитета на спортните съоръжения.

Посещенията на балнеолечебни центрове и терапевтични центрове – само при 30 на сто от капацитета и създаване на график на посещенията. Ограничава се работното време на заведенията, игралните зали и казината – от 07:00 до 22:00 часа. Изисква се и носене на маски от персонала. За събития от частен характер като сватби – до 30 лица на закрито и 60 на открито. На пазарите и тържищата се създава еднопосочно движение.

Работодателите трябва да организират работата на служителите си в дистанционна форма, където е възможно, като се допуска работа на най-много 50 процента от персонала.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов