Димитър Николов: Издателската дейност има социална мисия, помага за опазването на културното наследство

Мисия

02-09-2021, 14:35

Снимка:

ПП ГЕРБ

Автор:

velikotarnovo.utre

Всичко от Автора

Печатните издания са тези, които развиват реална икономика в медийната среда, а голяма част от сивия сектор в бранша е в онлайн пространството. В кризисни времена като настоящите точно Министерството на културата е институцията, която трябва да подхожда с разбиране, а не да провокира конфликти на личностна основа и да репресира.

Коментарът е на великотърновския народен представител от ГЕРБ – СДС Димитър Николов, който е член на комисиите по култура и по правата на човека в 46-то Народно събрание. Николов и негови колеги от парламентарната група на ГЕРБ – СДС бяха единствените политици, които приеха поканата на издателя Петьо Блъсков и посетиха помещенията в Музея на социалистическото изкуство, в които се намира редакцията на вестник „Труд“. Блъсков отправи поканата към висшия ешалон на властта, за да обори с документи твърдения на служебния министър на културата Велислав Минеков за неизрядност в наемните и финансови отношения между изданието и Министерството на културата, чиято собственост е Музеят на социалистическото изкуство.

Трибуната на Парламента не е естрадна сцена за фалшиви новини, категоричен е Димитър Николов. По думите му издателската дейност отдавна има повече социална мисия и роля при опазването на културното наследство. Според Николов вестниците са със статут на документи и една от преките мерки в борбата с фалшивите новини.

В тази връзка по предложение на Радомир Чолаков от ГЕРБ – СДС се работи върху законопроект, който да регламентира правото на медиите да могат да ползват с приоритет общински и държавни помещения на общински и държавен наем.

Защото задача на държавата е да се грижи за свободата на словото, а не да репресира медии. И след като задача на държавата е да се грижи и да охранява и подкрепя свободата на словото, тя трябва да направи нещо за медиите си. А ако г-н Минеков иска да ги репресира, той няма място във всякакъв следващ управленски екип, смята Чолаков, който е и председател на Комисията по правата на човека, вероизповеданията и жалбите на гражданите в 46-то Народно събрание и който също бе на срещата.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)