Велико Търново ще отбележи 136-годишнината от Съединението на България

Мисия

03-09-2021, 14:25

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

С военен ритуал във Велико Търново ще бъде отбелязана 136-годишнината от Съединението на Княжество България и Източна Румелия – 6-и септември.

В 10,30 ч. пред Общината ще бъде издигнато националното знаме. Младите великотърновци Белослава Маринова и Иван Данев ще припомнят за славния подвиг на българския народ с литературната композиция „Съединението прави силата“.

В 11,00 ч. пред паметника „Майка България“ ще бъде изпълнен военен ритуал по полагане на венци и цветя. Отслужен ще бъде празничен благослов. Почетният караул на Националния военен университет „Васил Левски“ ще премине в тържествен марш.

Точно в 12,00 ч. навръх 6-и септември камбаните на Царевец и на всички църкви ще огласят старопрестолния град в чест на Съединението.

В 20,45 ч. ще бъде излъчена прожекцията на Аудио-визуалния спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина“, която ще може да се наблюдава от площад „Цар Асен I”.

Честването на бележитото за историята на българския народ събитие ще премине при спазване на противоепидемичните мерки. В тази връзка организаторите от Община Велико Търново, НВУ „Васил Левски“ и Великотърновска Света митрополия припомнят на гражданите, че през целия ден могат да отдадат почит пред паметниците на българските герои.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов