Предлагат увеличение с до 40 % на възнагражденията за оказване на правна помощ

Животът

04-09-2021, 10:00

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Министерство на правосъдието предлага да се увеличат с 40 процента максималните възнаграждения за оказване на правна помощ по наказателни дела. А максималните размери на възнагражденията за първична правна помощ по граждански и административни дела да се увеличат с 20 на сто. Това предвиждат измененията и допълненията в Наредбата за заплащането на правната помощ, които ще бъдат предложени за одобрение от Министерски съвет.

Промените се налагат заради липсата на актуализация на възнагражденията от 2006 година. Предвидените размери на възнагражденията за предоставена правна помощ са неактуални и не съответстват на променените обществено-икономически условия. Допълнителен аргумент за обосноваване на необходимостта от промяна, е и увеличената разлика в заплащането на договорното възнаграждение (при упълномощаване на адвоката) и възнаграждението на служебно назначения адвокат.

С проекта се предлага да бъде уредено и заплащането на правна помощ за производства и дейности, които до момента не са били предмет на изрична или самостоятелна уредба, което води до неадекватно заплащане на правната помощ за определен вид дела и производства. Разширяването на обхвата на случаите, при които се предоставя правна помощ, само по себе си ще доведе до гарантиране на достъпа до правосъдие и обезпечаване на правото на защита като основна ценност на правовата държава.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов