Почетният караул на НВУ участва в честванията по повод освобождението на Добруджа

Животът

05-09-2021, 17:54

Снимка:

НВУ

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Почетният караул на Националния военен университет „Васил Левски“ участва в честванията, посветени на 105-годишнината от Тутраканската епопея и освобождението на Добруджа. Ритуалът се състоя в мемориала „Военно гробище – 1916 г.” край Тутракан и в събора-възпоменание се включиха още началникът на Военния университет бриг. ген. Иван Маламов и двамата зам.-началници полк. Евгени Пенчев и доц. д-р полк. Николай Урумов.

Веднага след панихидата за загиналите пред фортовете на Тутраканската крепост, в Мемориалното гробище, където са погребани над 10 000 воини - българи, румънци и германци, бяха поднесени венци и цветя на признателност.

В края на събора, началникът на Военния университет бриг. ген. Иван Маламов и кметът на Тутракан д-р Димитър Стефанов направиха и първа копка на Националния парк на воинската слава, които предстои да бъде изграден в мемориалния комплекс. Уникалният паметен обект ще пази завета на 4-та Преславска дивизия и на плеядата участници в Тутраканската епопея и освобождението на Добруджа.

На 6 септември, в деня, превърнал се в символ на националното единство на българите, преди 105 години, при Тутракан, български воини жертват живота си за освобождението на Добруджа. Славните войски от 3-та Българска армия на ген. Стефан Тошев, извършват мълниеносен щурм на силно укрепената румънска военна крепост под командването на генерал Пантелей Киселов. Превземат я и така възстановяват националното достойнство и поруганата чест на българския народ.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)