Стартира електронното преброяване на населението и жилищния фонд

Животът

06-09-2021, 11:00

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Електронното преброяване на населението и жилищния фонд стартира утре, 7 септември. Всеки български гражданин ще има възможност да се самопреброи онлайн. С една регистрация ще може да се преброи цялото домакинство. Системата дава възможност  възрастни роднини и от разстояние. Попълването на преброителната карта няма да трае повече от 20 минути, подчертават от НСИ.

От 18 септември до 3 октомври е предвиден вторият етап от процеса – преброяването с преброители. Те ще преброят жилищата и сградите, както и домакинствата, които не са се възползвали от възможността за електронно преброяване. Министерството на здравеопазването изготви специален протокол за процеса. Всички преброители ще носят предпазни средства, като контактите са намалени до възможния минимум.

Първите предварителни данни от преброяването ще излязат до края на годината. Те ще съдържат броя на населението и разпределението му по някои основни показатели. Окончателните данни ще излязат през втората половина на 2022 година.

Преброителната карта съдържа въпроси, както за сградите и жилищата, материалната осигуреност на домакинствата, така и въпроси за образованието и семейното положение, здравословното състояние, етническата принадлежност, майчиния език и вероизповеданието на конкретните лица. Ако все пак някой има основателна причина да не отговори на тези въпроси, има възможност да се отговори и с „Не желая да отговоря“. Информацията, която лицата попълват в преброителната карта, е индивидуална и е защитена със специален закон. Тя не може да бъде публикувана и дори не може да бъде използвана за доказателство пред съда.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)