На 11 септември 1961 г. е формиран Световният фонд за дивата природа

Животът

11-09-2021, 08:17

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

На 11 септември 1961 г. е формиран Световният фонд за дивата природа (WWF). Всъщност WWF е основана на 29 април 1961 г. под името Световен фонд за дивия свят, а първият офис на организацията отваря врати на 11 септември с.г. в град Морж, Швейцария.

Идеята за организацията хрумва на сър Джулиън Хъксли след посещението му с научно-консултантска цел в Източна Африка през 1960 г. Той публикува статии в британския седмичник „Обзървър”, предупреждаващи британското общество за истинските мащаби на унищожението на природата в Източна Африка. Видни бизнесмени, еколози, и други британски природозащитни организации, заинтересовани от проблема, предлагат подкрепата си, за да се наберат средства за разрешаването му. Идеята за фонд в подкрепа на застрашените животински видове първоначално е предложена на Хъксли от Виктор Столън в отговор на статиите в „Обзървър”. Това предложение кара Хъксли да свърже Виктор Столан с Макс Никълсън - природозащитник и орнитолог, човекът, който измисля и името на организацията.

Днес WWF е най-голямата и ефективна природозащитна организация в цял свят. Основни принципи в постигането на целите и са търсенето на диалог между участващите страни, също така и намирането на решения както на регионално, така и на международно политическо ниво. Основните цели на неправителствената организация са запазване на биологичното разнообразие; устойчивото използване на възобновяеми природни ресурси; намаляването на замърсяването и безогледното потребление.

 

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов