Драматичен театър – Габрово представя в Търново спектакъла „Под игото - 1894-та“

Велико Търново Лайф

12-09-2021, 13:48

Снимка:

Драматичен театър Габрово

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Драматичен театър – Габрово представя на 14 септември от 20 ч. в Летния театър във Велико Търново спектакъла „Под игото - 1894-та“. Спектакълът е юбилеен и е по повод 170 години от рождението ( през 2020 г.) и 100 години от смъртта (2021 г.) на Иван Вазов.

„Под игото – 1894та“ е нова българска пиеса за трудностите и перипетиите около амбициозното първо българско издание на романа „Под игото“ от младия издател Тодор Чипев в бедна и объркана, тъмна и кална, едва прохождаща следосвобожденска България.
Събитията много напомнят на днешните – метежи по улиците, стачки, интриги и ламтежи за власт, на фона на които един писател, един издател, един фотограф и група литератори, актьори и художници се опитват да издадат книга във вид и със съдържание на световно ниво.
Както тогава, така и днес, да намериш пари, за да създадеш изкуство, се оказва отчайващо сложно, на фона на крясъците пред парламента и прегрупирането на политическите сили. И почти толкова безсмислено, колкото да се опитваш да продадеш после това изкуство на един гладуващ, разгневен и обиден народ…
Но една шепа хора тогава (и една шепа хора днес) са убедени, че „Ние ще умреме. Ей тука - дето сме се събрали. Ще умреме и я ни запомни някой, я - не. А "Под игото" ще остая!“

Автор: Гергана Змийчарова
Режисьор: Петринел Гочев
Художник: Гергана Лазарова - Рънкъл
Хореограф: Светлана Цвяткова

 

Билети:
Туристически инфо център "Царевград Търнов"
Мрежата на EVENTIM
Всички каси ИзиПей / EasyPay
Онлайн: https://epaygo.bg/2262769637
ГРАБО: https://grabo.bg/veliko-tarnovo/komediia-0t6d7qu

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов