Агрегатор визуализира в реално време качеството на въздуха във Велико Търново

Животът

13-09-2021, 10:22

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Българската асоциация за биологична растителна защита стартира веб базиран агрегатор, който визуализира в реално време данните от разположените в град Велико Търново сензори на AirSofia. Целта на проекта е на база суровите данни от сензорните станции да бъде изчислен и визуализиран индекса за качество на въздуха на територията на града.

„По този начин ние целим да информираме обществеността колко замърсен е въздухът в момента или колко замърсен се очаква да стане. Методологията,  използвана в изчисленията, се базира на PM NowCast AQI официално приет от Американската агенция за защита на околната среда. Данните се опресняват на всеки десет минути и са валидни за часа. За да се случи това, ние разработихме собствено API, позволяващо сега действащите станции в града да подават информация до сървъра ни, където тя се обработва чрез стандартен алгоритъм за изчисляване на индекса. Към момента данни се приемат от две станции - една в кв. „Колю Фичето“ и една в кв. „Акация“. До края на месец септември 2021г. асоциацията ще монтира подобна станция и в съседство със завода на "Кроношпан" в града.“ – обяснява Роман Рачков, председател на Българска асоциация за биологична растителна защита.

В град Велико Търново има действащи още 8 подобни станции, които при желание от собствениците им могат да бъдат включени в системата за изчисляване на индекса. Сайтът показва промяната на индекса в реално време може да бъде намерен на следния интернет адрес: https://www.air3.xyz

В плановете на Агенцията е от началото на следващата пролет да визуализира опасността от появата на поленови алергени във въздуха на град Велико Търново.

PM10 това са частици от различни вещества с диаметър 10 и по-малко микрона, а PM2.5 са с размер 2.5 и по-малко микрона. Като цяло последните се описват като тънко дисперсни частици. За сравнение, дебелината на човешкия косъм е около 100 микрона. Частиците с такъв размер представляват по-голямата част от прахта и могат да попаднат дълбоко в белите дробове на човека, като по този начин застрашава неговото здраве.

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов