Баба откри в дома си 10 ръчни гранати, група от НВУ ги унищожи

Животът

14-09-2021, 10:15

Снимка:

НВУ

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Старица намерила в дома си боен арсенал. 86-годишната стопанка от великотърновското село Леденик на 13 септември потърсила съдействие от полицията. Тя обяснила, че при почистване на таванско помещение на жилището си е намерила сандък с боеприпаси и 10 гранати. Незабавно районът около жилището е бил отцепен. Боеприпасите са иззети и оставени на съхранение в служба КОС при РУ – Велико Търново. Гранатите са предадени на служители от формирование за обезвреждане и транспортиране на боеприпаси при НВУ «Велико Левски». По случая е образувана преписка.

„Гранатите са без отличителни белези. Иззехме ги, транспортирахме ги до полигона на Военния университет, където ги обезвредихме заедно със специалиста по артилерийски боеприпаси кап. Георги Мадаров“, обяснява кап. Диян Топалов, зам.-командир на курсантска рота и уточнява, че тези боеприпаси са много стари и силно корозирали, но продължават да са опасни, затова най-адекватната реакция е гражданите веднага да сигнализират, ако попаднат на такива находки.

Сапьорите, които вчера имаха професионален празник, признават, че гранати като този вид не се откриват твърде често в нашия район. Кап. Топалов уточнява, че за последните 7-8 години е унищожавал гранати тип бухалка още веднъж, намерени в Севлиево.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов