Полицията започва акция „Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!“

Животът

14-09-2021, 11:35

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

В навечерието на първия учебен ден в Областната дирекция на МВР – В. Търново са предприети необходимите мерки за осигуряване на спокойна и безопасна учебна година. Традиционната акция на полицията „Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!“  ще се проведе в периода септември – октомври 2021 г. Времето от 15 до 22 септември е обявено за  Седмица на детската пътна безопасност под надслов „Лесно е да спасиш живот! Просто спазвай правилата!“, а 21 септември ще бъде Ден за превенция. Той е обявен от министъра на вътрешните работи за Ден без загинали на пътя в контекста на Дните на безопасността на пътя и на ROADPOL – Европейската мрежа на службите на пътна полиция.
И тази година съвместно със служители на РД „ПБЗН“ – В. Търново са извършени охранителни проверки на сградите на 60 училищата и 35 детски градини. Проведени са работни срещи с ръководствата на 7 охранителните фирми, извършващи охрана и пропускателен режим в учебните заведения. Служители от полицейските управления и Пътна полиция са извършили огледи на сигнализацията и пътната маркировка, уличното осветление и предпазните огради и пешеходните ограждения. Изпратени са 14 сигнални писма до кметства и 17 до собственици на пътя за отстраняване на констатирани нередности. Проведени са 104 срещи за планиран на мерки за опазване на обществения ред и сигурност. Планирани са специализирани полицейски операции в питейни и увеселителни заведения, с цел недопускане присъствието на малолетни  и непълнолетни в тях, както и продажбата на алкохол и тютюневи изделия на деца. Планиран е контрол на търговските обекти в близост до детски и учебни заведения за недопускане продажбата на забранени изделия. При необходимост ще се съставят предупредителни протоколи на нарушителите. 
Полицейските наряди ще имат за задача и да следят за продажбата на наркотични вещества в районите на училищата.
В първия учебен ден и по време на Седмицата за превенция на детската пътна безопасност при присъствено обучение и при спазване на противоепидемичните мерки ще проведат беседи с първокласниците и техните родители за рисковете при тежки пътни произшествия с участието на деца.Ще се акцентира върху опасните зони, пешеходни преходи и кръстовища. Служителите, подпомагащи пътното движение ще регулират трафика на автомобили и пешеходци, с цел осигуряване на безопасното пресичане на децата и техните придружители.  
Продължават съвместните графици и за посещение и изнасяне на беседи в часовете на класа, в рамките на Националната програма „Работата на полицията в училище“.
През периода на предстоящата учебна година ще се осигури полицейско присъствие, с превантивен ефект преди и в края на учебните часове.
И тази година ще продължат изнасянето на 10-минутни беседи по пътна безопасност от служители на Пътна полиция. С РУО и ръководствата на учебните заведения се съгласуват и участия в родителски срещи, с включена тема по пътна безопасност за ангажиране и активиране на настоятелствата за подобряване на детската пътна безопасност. 

Статистика: От началото на годината до 10 септември 2021 г. на територията на област В. Търново са регистрирани общо 754 пътно-транспортни произшествия, от тях 146 тежки,с 20 загинали и 177 ранени граждани.
В периода 1 юни – 31 август 2021 г. в 13 пътни инциденти, настъпили на територията на ОДМВР В. Търново са пострадали 14  деца в различните възрастови групи.От тях 4-ма пешеходци, 3-ма водачи и 7 пътници, като най-малкият от тях на 2 години. През същия период на миналата година в 11 тежки пътни инцидента са пострадали 11 деца, от тях 2 –ма пешеходци, 2-ма водачи и 7пътника.  

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов