Във Велико Търново започна честването на българската независимост

Мисия

22-09-2021, 09:53

Снимка:

община Велико Търново

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Със Света литургия, която отслужи митрополит Григорий в черквата „Свети Четиридесет мъченици“ във Велико Търново започнаха националните чествания по повод 113-годишнината от Независимостта на България, обявена на 22 септември 1908 година в Старата столица. В двора на храма дойдоха областният управител Георги Гугучков, председателят на Великотърновския общински съвет Венцислав Спирдонов, кметът на общината инж. Даниел Панов, общински съветници и общественици. Гражданите послушаха призива на общинското ръководство да не се струпват предвид епидемичната обстановка и ще отдадат своята почит в рамките на деня.

Присъстващите положиха цветя на гроба на цар Калоян, като преди това изгледаха възстановка на събитията от преди 113 години и чуха текста на манифеста, с който Фердинанд обявява българската независимост.

В 10,30 ч. на Двореца на Царевец ще се състои официалният военен ритуал по издигане на българското национално знаме. По традиция от Двореца ще прозвучи и празничното слово на кмета на Велико Търново Даниел Панов. Отслужен ще бъде празничен благослов. На Пирамидата на Независимостта ще бъдат поднесени венци и цветя.

В 11,30 ч. от площад „Цар Асен I“ пред Царевец до паметника „Майка България“ ще премине дефилир на военни оркестри. Почетена ще бъде и паметта на бележитите българи, дали живота си за Освобождението, Съединението, Независимостта на България и войните за национално обединение, чийто символ е паметникът „Майка България“.

Днес, за безплатни посещения до 12,00 ч. ще бъдат отворени църквата - музей "Св. 40 мъченици" и Архитектурно-музейният резерват "Царевец".

Заради противоепидемичните мерки Тържествената заря-проверка тази година няма да се състои.

Кулминация на празничната програма ще е прожекцията на аудио-визуалния спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина“, която ще бъде излъчена в 20,15 ч. и ще се наблюдава от площад „Цар Асен I”.

В 21,00 ч. небето над Велико Търново ще бъде обагрено от фойерверки, които ще бъдат изстреляни от района на паметника на Асеневци.

В навечерието на Независимостта ще се състои празничен шоу-спектакъл на военните оркестри. Концертът е от 19,00 ч. на 21 септември в Двореца на културата и спорта „Васил Левски“. Входът е свободен.

Съпътстващо събитие е и Детска анимация на National Geographic Kids, което ще се проведе в парк „Марно поле“ от 11,00 до 18,00 ч. навръх 22 септември.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов