Президентът Румен Радев поздрави българите за Деня на независимостта от Царевец

Мисия

22-09-2021, 11:23

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Президентът Румен Радев се включи в националното честване по повод 113 години от обявяване на независимостта на България, което се провежда във Велико Търново. С военен ритуал на историческия хълм Царевец бе издигнат националния флаг, а кметът на община Велико Търново инж. Даниел Панов поднесе празнично слово:

„Ние сме граждани на България, Европа и света. Ние сме свободолюбив и мирен народ. Горд съм, че мога да кажа тези думи днес пред вас. 22 септември, Денят на българската независимост е нашият пример за българското национално единство и силата на българския дух. От сакралната църква „Св. 40 мъченици“ народът ни показва, че не ще позволи някой друг да решава съдбините му. Независимостта официално легитимира свободата, за която хиляди българи дават своя живот. Независимостта е връх и едновременно нова стъпка в изграждането на държавността след Освобождението. Днес празнува българският дух, възпят от Патриарха на литературата ни Иван Вазов. 113 години ежедневието ни все по-силно контрастира със заветите на нашите предци. Стига политическо и обществено противоборство! Нека се обърнем към онези непреходни ценности! Това е ключът към свободата! Нека бъдем достойни спрямо героите, пред чиято памет се прекланяме!“ – подчерта инж. Панов, след което даде думата на президента Румен Радев.

„Възраждането и триумфът на българската държавност са неделима част от Велико Търново – нашата духовна и историческа столица. Този мащабен исторически акт не е плод на случайност – независимостта на България е постигната с търпение и разум. Тя е градена с усилията на посветени държавници, но и с волята на народа. Решителното скъсване със зависимостите от миналото затвърждава самочувствието на българина да кове съдбата си със свои ръце. Тази вяра ни е нужна и днес, на кръстопътя на нашия нов ден. От нашите задружни усилия зависи да опазваме свободата и независимостта на родината. Да живее свободна и независима България.“ – поздрави българите Радев.

Честването на 113-та годишнина от българската независимост продължи с празничен благослов, отслужен от великотърновския митрополит Григорий. Дефилир на военни духови оркестри премина от площад „Цар Асен Първи“ до паметника „Майка България“, където бе отдадена почит на загиналите през войните.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов