Гвардейският представителен духов оркестър е първият носител на наградата „Маестро Николай Косев“

Мисия

23-09-2021, 08:00

Снимка:

НВУ

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

С минута аплодисменти в памет на маестро Николай Косев започна Международният фестивал на военните оркестри. Маестро Косев е един от основателите на фестивала и дългогодишен диригент на Духовия оркестър на Националния военен университет „Васил Левски“. От няколко месеца Фестивалният военен духов оркестър, който е съставен от формациите на Военния университет и на Втора Тунджанска механизирана бригада, вече носи името на маестро Косев. От тази година, по идея на адвокат Събин Събев, който е член на Управителния съвет на фондация „Международен фестивал на военните оркестри”, е учредена и награда „Маестро Николай Косев“. Първият носител на красивата пластика стана Гвардейският представителен духов оркестър, който е неизменен участник във фестивала.

„За 14 път Велико Търново е домакин на единствения в България фестивал на военните духови оркестри. Неслучайно този културен форум се провежда в старата столица и се превръща в забележителна традиция именно тук, където за пръв път в историята на България е прозвучала военна духова музика.

Нека ви припомня, че военна музика свири за първи път в Търново на 17 април 1879 г. при избора на княз Александър Батенберг. След това военни маршове звучат по време на свикването на Великото народно събрание през 1893 г., когато е узаконена царската династия на Фердинанд и после, когато е обявена Независимостта на България. Военните музиканти участват във всички войни за национално обединение. Всички български атаки са започвали с „Шуми Марица”, каза в словото си началникът на Националния военен университет „Васил Левски“ бриг.-ген. Иван Маламов, който даде начало на шоу спектакъла.

Поздравление от името на кмета на Община Велико Търново инж. Даниел Панов поднесе директорът на дирекция „Култура, туризъм и международни дейности“ Нелина Църова.

Фестивалният военен духов оркестър „Маестро Николай Косев”, Гвардейският представителен оркестър, Представителният оркестър на Сухопътните войски, заедно с мажоретния състав на Троян и оркестърът на СУ „Емилиян Станев“ Junior Band участваха в концерта, който се проведе в ДКС „Васил Левски”. В шоу спектакъла се включи и Представителният блок на Военния университет, който показа атрактивни хватки с пушки Манлихер. Всички те получиха пластики за отличното си представяне във Велико Търново.

След като оркестрите представиха своето шоу, в кулминацията на фестивала се превърна общата програма всички музиканти, които заедно изпълниха „От как се е мила моя майно льо“, Nessun Dorma, песента на АББА The Way Old Friends Do, „Радецки марш“ и „Ботев марш“.

Фондация „Международен фестивал на военните оркестри”, Националният военен университет „Васил Левски” и Община Велико Търново бяха организатори на фестивала.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов