Цените на основните храни продължават да растат

Животът

23-09-2021, 11:11

Снимка:

архив

Автор:

velikotarnovo.utre

Всичко от Автора

Цените на основни хранителни продукти продължават да се повишават, показват данните на Държавната комисия за стокови борси и тържища. В средата на септември спрямо предходната седмица увеличение има при захарта с 2,2 на сто, брашното тип 500 - с близо 3 на сто и яйцата с 5%. Продължава тенденцията за ръст на цената на олиото, като бутилка от 1 литър вече се продава по 3,20 лева на едро.

От млечните продукти поскъпване е регистрирано при кравето сирене и килограм от него струва 7,27 лв. на едро. В същото време сиренето с палма запазва цената си и се продава по 3,62 лева за кг. с 2,2% се е вдигнала цената на киселото мляко, докато тази на прясното е намаляла минимално с 0,6 на сто.

По-сериозни движения има при цените на плодовете и зеленчуците. Тази на ябълките е паднала с над 10% и килограмът се търгува по 1,32 лева, а при гроздето намалението е с 5,6 на сто. Полските домати поевтиняват с 5,2% и се продават по 1,28 лв. за кг, а оранжерийните краставици с близо 4 на сто до 2 лева за кг. Поскъпват обаче корнишоните с близо 7 на сто и на едро могат да се купят за над 2 лева за кг.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)