Започва санитарна сеч на изсъхнали дървета в парк „Света гора“

Мисия

23-09-2021, 15:38

Снимка:

община Велико Търново

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Нови дървета ще бъдат засадени във Велико Търново на мястото на изсъхналите видове, спрямо които се извършва контролирано премахване. Всяко изсъхнало дърво ще бъде заменено с ново. Залесяването на част от новата зелена система в града ще бъде извършено още тази есен, а останалите дървета ще бъдат засадени напролет, съобщават от община Велико Търново.

Акцията за премахване на старите изсъхнали дървета обхваща както парковете, така и също пространствата край улиците и сградите. Мярката е превантивна и има за цел както да не се създава риск от падане на клони и цели дървета, така и също да се опазят здравите видове.

По тази причина и в парк „Света гора“ от утре /24 септември/ започва санитарна сеч на десетки изсъхнали иглолистни дървета. На тяхно място ще бъдат посадени нови и подходящи според почвената среда видове.

Изсъхналите дървета са определени за санитарна сеч след обстойна проверка от комисия, включваща експерти от отдел „Околна среда“ в Община В. Търново, Лесозащитна станция – София и ОП „Горско стопанство“. За дървета, чието състояние позволява възстановяване, са набелязани съответните мерки и третиране.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)