Ванеса Розалия Ларсен открива в HEERZ TOOYA изложбата „Отпечатъци“

Велико Търново Лайф

25-09-2021, 11:00

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Ванеса Розалия Ларсен открива днес от 19 ч. в голерия HEERZ TOOYA във Велико Търново изложбата си „Отпечатъци“.

Отпечатъците са тема на цялата изложба. Темата е представена физически (като отпечатъци върху хартия), концептуално (визуални отпечатъци) и е вдъхновена от отпечатъците, които оставяме върху заобикалящата ни природа. Произведенията съставящи изложбата „Отпечатъци” включват двадесет и три квадратни, ръчно направени листа хартия, серия от четири рисунки, една черна рисунка, една двойка рисунки и серия от осем рисунки.

Малките отпечатъци, които оставяме върху природата не винаги са забележими, докато не окажат силно влияние. Пример за това е еленовият лишей. Лишеят е крехък и расте само с няколко милиметра на година. Ако бъде наранен, може да отнеме десетилетия, докато възстанови първоначалната си форма. Неговата крехкост е един малък пример за влиянието, което човекът има върху природата.

„Отпечатъци” включва органично изследване на среда, процес и обект-тема. Влиянието на природни елементи като лишея се вижда в решетките и в техниката на нанасяне на светлосенките, използвани в рисунките. Процесът на рисуване често води до образи, които в крайна сметка се оформят сами по себе си, като имитират ефирната неподправеност струяща от природата, когато е недокосната.

Всяка мисъл и идея, възникнали и развити по време на процеса на рисуване, оставят белег върху повърхността на листа. Натискът върху молива, скоростта на нанасяне на светлосенките, както и грешките – всичко отразява нещо преживяно в определен момент от процеса. Тези отпечатъци дават възможност човек да развива, изследва и открива.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов