Посланикът на Азербайджан и инж. Панов обсъдиха бъдещи съвместни проекти

Мисия

25-09-2021, 10:00

Снимка:

община Велико Търново

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Реставрацията и социализирането на крепостта Трапезица обсъдиха кметът на община Велико Търново инж. Даниел Панов и посланикът на Азербайджан – Н. Пр. Хюсейн Хюсейнов. Акцентът беше поставен върху Южната кула на крепостта, която се намира непосредствено срещу Царевец и църквата „Свети Четиридесет мъченици“. С реставрация на крепостните стени около портата и възстановяване на пешеходната пътека, започваща веднага след каменния мост в кв. „Асенов“ Трапезица ще привлече още по-голям туристически интерес, а достъпът до хълма ще бъде значително улеснен. Приоритет за Трапезица е и реставрацията на още от средновековните църкви. Пред посланик Хюсейнов великотърновският кмет отличи и работата на археолозите от Велико Търново – всяка година Трапезица е сред първостепенните обекти в проучванията им.

Инж. Даниел Панов отправи покана солисти и музиканти от популярен симфоничен оркестър от Азербайджан да гостуват във Велико Търново на 16 октомври /събота/. Идеята е формацията да изнесе концерт на Трапезица, а събитието да постави началото на поредица от културни прояви, които да продължат и през следващата година.

С безвъзмездна финансова подкрепа от Фондация „Гейдар Алиев“ от Азербайджан бяха реставрирани Северната порта и крепостните стени около нея, три средновековни църкви, оформена бе туристическа алея, създаден бе и съвременен музеен комплекс. Това позволи през 2016-а година крепостта да бъде отворена като архитектурно-музеен резерват, в който да се провеждат и културни събития.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов