От 1 октомври влизаме във Великобритания само с международен паспорт

Животът

28-09-2021, 11:31

Снимка:

архив

Автор:

velikotarnovo.utre

Всичко от Автора

Съгласно новите правила за влизане на територията на Обединеното кралство, считано от 1 октомври 2021 г. за българските гражданите, както и за всички граждани на държави от Европейския съюз, ще се изисква паспорт, който трябва да има валидност за целия период на планирания престой. Това съобщават от Министерството на външните работи.

Изискването не важи за българските граждани, които са получили Статут на уседналост или Временен статут за уседналост и които ще имат право да влизат на територията на Обединеното кралство само с валидна лична карта, най-малко до 31 декември 2025 г.

Тези български граждани, пребиваващи в Обединеното кралство, които нямат Статут на уседналост или Временен статут на уседналост и разполагат само с лична карта, ще трябва да кандидатстват за издаване на паспорт, за да могат да влизат на територията на Обединеното кралство, считано от 1 октомври 2021 г. Това може да стане или след завръщане и съответни постъпки в България или чрез Консулската служба на Посолството в Лондон.

На този етап българските граждани, които нямат Статут на уседналост или Временен статут на уседналост и разполагат само с лична карта, могат да напускат територията на Обединеното кралство засега само с лична карта и след 1 октомври 2021 г.

С обща информация за условията за влизането в Обединеното кралство може да се запознаете на следната страница на британското правителство:

Visiting the UK as an EU, EEA or Swiss citizen – GOV.UK (www.gov.uk)

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов