Обявиха победителите в националния конкурс на МИ „Културен туризъм“ – В. Търново

Мисия

28-09-2021, 15:23

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Анастасия Костова от СУ е първенец в надпреварата READ & TRAVEL

Приключи осмото издание на Националния студентски конкурс за най-добра разработка на туристическа тематика на Международното изложение „Културен туризъм” – Велико Търново. Конкурсът е част от програмата на изложението и се обявява всяка година в рамките на единствения специализиран форум за културен туризъм у нас.

Тази година във връзка със заповед РД-01-748/02.09.2021 на Министерство на здравеопазването относно въвеждане на временни противоепидемични мерки на територията на България, предвиденото XVII-то издание на Международното туристическо изложение „Културен туризъм“ се отложи за пролетта на 2022 г. Но обявените през м. юли издания на Националния конкурс READ & TRAVEL („ЧЕТИ И ПЪТУВАЙ”), както и Националния студентски конкурс за най-добра разработка на туристическа тематика, се проведоха, тъй като след 8 септември т.г., вече бяха на финалния етап от провеждането си. 

В осмата поредна година на провеждане на националния конкурс, в него се включиха 12 участници от пет университета в страната: ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, Икономически университет – Варна, СУ „Св. Климент Охридски”, Нов български университет и Тракийски университет – Стара Загора.Те представиха разнообразни разработки по избрана от тях тема, свързана с развитието, състоянието и проблемите, предимно на културния туризъм.

Жури с председател проф. Мария Воденска, проф. Иван Марков и доц. Соня Алексиева (членове), обяви имената на победителите като студентите, класирани на първо, второ и трето място получават и предметни награди. Тази година журито присъди и две поощрителни награди.

ПЪРВА НАГРАДА спечели Анастасия Костова от СУ „Св. Климент Охридски“ – Геолого-географски факултет, катедра „География на туризма“, Бакалавърска програма „Туризъм“, втори курс. Нейната разработка е на тема:

„Пътепис за едно учебно пътуване (вълненията и ползите от една туристическа практика)“.

ВТОРА НАГРАДА е присъдена на Василена Павлевчева от Нов български университет – департамент „Администрация и управление“,  БП „Управление на туризма“, четвърти курс  за разработка на тема: „Алтернативно или традиционно хотелско настаняване – съвременната дилема в туризма“.

ТРЕТА НАГРАДА получава Елеонора Янчева от ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, Стопански факултет, катедра „Туризъм“, специалност „Туризъм“, ОКС „Бакалавър“, трети курс. Темата на нейната разработка е: „Цената, която плащаме с избора си на превозно средство (емпирично проучване сред студенти от Стопански факултет на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“)”.

Журито присъди тази година две поощрителни награди на студентите:

Иван Йорданов Щирков от ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, Стопански факултет, Катедра „Туризъм“, специалност „Туризъм“, ОКС „бакалавър“, трети курс за разработката на тема: „Богатствата на с. Арбанаси – предложение за пешеходен маршрут, базиран на културно-историческото наследство“;

Звезделина Билникова  от Тракийски Университет – Стара Загора, Стопански факултет, специалност Регионална икономика, бакалавър, трети курс  за туристическата разработка на тема: „Културен туризъм в град Котел и село Жеравна“.

Организаторите благодарят на участниците в Националния студентски конкурс за най-добра разработка на туристическа тематика, както и на техните преподаватели и ментори за включването в осмото издание на конкурса през 2021 г. Макар проведен в различен от традиционния формат, заради въведените временни противоепидемични мерки на територията на България, които заедно с МТИ „Културен туризъм” – Велико Търново, отложиха десетки събития в страната, конкурсът ще продължи да подкрепя участието на студентите по туризъм във форума.

Заедно с наградените, както всяка година, всички студенти получават грамоти за  участие в осмото издание на конкурса. Наградите ще бъдат връчени от „Царевград Търнов“, информация за отличените студенти ще бъде публикувана на https://culturaltourism.info/,  на https://read-travel.eu, както и в медиите.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)