Сигнализираха прокуратурата за бракониер, прострелял смъртоносно мишелов

Крими

08-10-2021, 08:22

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Обикновен мишелов, открит прострелян в еленското село Чакали, е умрял в Спасителния център за диви животни в Стара Загора. За това съобщават от Регионалната инспекция по околната среда и водите, които са се отзовали на сигнала за ранената птица и са я транспортирали до Центъра. Еколозите са изпратили преписка по случая Окръжна прокуратура – Велико Търново за установяване на наличие на престъпление по чл. 278г от Наказателния кодекс, който предвижда лишаване от свобода до три години или пробация, както и с глоба от две хиляди до десет хиляди лева за стрелеца.

Обикновеният мишелов е в списъка на застрашените видове в България. Той строи гнездото си строи на дърветата, като го ползва дългогодишно. Снася 3-4 яйца, които мътят и двамата родители в продължение на около 30-35 дни. Малките напускат гнездото на 45 дневна възраст и родителите ги хранят още известно време.

 

На 4 сигнала за птици в безпомощно състояние са се отзовали през септември експертите от РИОСВ- Велико Търново. Освен на мишелова, помощ е оказана на черен щъркел - с. Чарково, общ. Габрово,на сова в гр. Павликени, както и на малък ястреб в с. Боженци. Птиците са транспортирани до Спасителния център за диви животни в Стара Загора за лечение и последващи грижи.

През месеца е извършена проверка по жалба на гражданин за отглеждане на сухоземни костенурки в двор в гр. Трявна, съвместно със служители на Районното полицейско управление в Трявна. Костенурките са освободени и пуснати в естествена среда.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)