ЕС дава до 196 000 лв. за повече висшисти от уязвими групи

Животът

10-10-2021, 09:00

Снимка:

архив

Автор:

velikotarnovo.utre

Всичко от Автора

Училища, университети и неправителствени организации ще могат да кандидатстват с проекти, които насърчават младежи от уязвими групи да завършат висше образование. Одобрените предложения ще бъдат финансирани със суми от 100 000 до 196 000 лв.

Това е заложено в критериите за подбор по операцията „Подкрепа на уязвими групи за достъп до висше образование“ на оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ 2014-2020 г., които са публикувани за обществено обсъждане.

Проектните предложения могат да подкрепят ученици от уязвими групи да завършат средното си образование и да продължат да учат в университет. Ще бъдат подпомагани също успешната интеграция и адаптиране в академичния живот на студенти-първокурсници от уязвими групи.

Сред дейностите, които могат да се финансират, са например допълнителни обучения на ученици от уязвими групи от втори гимназиален етап, за да положат успешно задължителните и допълнителните държавни зрелостни изпити и да кандидатстват в университет. На гимназистите ще се предоставя еднократна финансова помощ за покриване на разходите за кандидатстудентски такси, за пътуване и нощувка при явяване на изпитите в университет. Ще се отпускат еднократни суми за семестриални такси и настаняване за първата академична година в рамките на проекта.

С европейски средства може да се осигурят ментори за първокурсниците от уязвимите групи. Те ще изпълняват функциите на наставници, подпомагащи адаптацията и социализацията на новите студенти. Те ще ги ориентират в академичната среда, ще подкрепят и проследяват участието им в образователния процес – редовно участие в учебните занятия през първата година и др.

Проектът на методологията е публикуван ТУК, както и в раздел „Процедури/Процедури в процес на обществено обсъждане“ на страницата на Изпълнителна агенция „Програма за образование“.

До 12.10.2021 г. (включително) заинтересованите страни могат да изпращат предложения и становища до Управляващия орган на програмата на електронен адрес: infosf@mon.bg.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)