Проф. Костадин Ангелов: Ние знаем как се вземат трудни решения, можем и да носим отговорността за тях

Мисия

14-10-2021, 15:57

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Проф. Костадин Ангелов отново повежда листата на коалицията ГЕРБ-СДС за народни представители от великотърновски регион. В социалните мрежи той непрестанно апелира към хората да се ваксинират срещу Ковид-19 и отговоря на хиляди въпроси, свързани с ваксините и протичането на болестта. С него днес говорим за кризите – здравната, икономическата и политическата, в които попадна държавата ни.

 

„Смъртността при диагностицирани с COVID-19 е с 1/3 по-ниска в сравнение с предходните две вълни“. Това заяви вчера служебният министър Стойчо Кацаров. Министерството на здравеопазването е изискало от болниците, при които е установено по-високо от средното ниво на смъртност при пациенти с COVID-19, да свикат медицинските си съвети и да анализират причините. Това ли е, според Вас, адекватната  реакция на един министър на здравеопазването при лавинообразно нарастване на заразени с вируса и на смъртните случаи у нас?

 

Аз не виждам реакция на министър на здравеопазването, защото по закон министърът е натоварен да носи цялата отговорност по дейностите по опазване здравето на гражданите и държавния здравен контрол. Това означава, че министърът не може да стои затворен в кабинета си и да пише писма на болниците „Защо се случи това при вас?“. Когато търсиш отговора на даден въпрос, отиваш на бойното поле и намираш сам отговора. Защото това, което ще видят твоите очи, може да не го пише в отговора, който ще получиш. Сегашният министър е страничен наблюдател, заедно с президента Радев, който го назначи, и здравната криза не се управлява, за голямо мое съжаление.

 

Отново ще цитирам служебния министър. Тази сутрин той заяви, че ваксинацията не е задача на здравното министерство. Кой тогава трябва да убеди обществото в ползата от ваксините?

 

Днес аз ще си позволя да цитирам водещият на разговора с Кацаров, който каза : „Това, което казахте, е смъртоносно!“. Всичките послания на министъра бяха дистанциране от проблема, той пропиля много месеци във вършене на всякакви други глупости, вместо да използва времето да управлява и да възстанови най-малкото темпа на ваксинация, а не да всява антиваксърски настроение у хората .

 

Какви са Вашите наблюдения – какво се случва и налични ли са вече безплатните лекарства за болните, преминали през ковид-зоните?

 

Първо, нищо не се случва – ковид-зоните на практика не работят. Второ – лекарствата не са налични. Трето – здравно неосигурените пациенти, които никак не са малко, не получават лекарства от тези ковид-зони. Има едни опашки пред личните лекари, защото хората са свикнали да ходят при тях. Когато вземаш мерки, когато правиш промени в системата на здравеопазването и ги регламентираш нормативно, за да се получи резултат, ти трябва да познаваш тази система. Трябва да знаеш всеки един детайл как работи, да си се докоснал лично. Иначе правиш хаотични движения, които не водят до резултат. Ето това правии Кацаров – непознавайки системата, той прави опашки пред личните лекари, демотивира директорите на РЗИ-та, демотивира лекарите в болниците, като се подиграва с тях с по 70 лв. за работа на първа линия, бракува ваксини, продава ваксини, подарява ваксини… Все по-често се питаме има ли пилот в самолета и си отговаряме – няма.

 

Свидетели сме на драстично увеличаване на цената на електроенергията за бизнеса, галопираща инфлация, след първи януари вероятно ще се увеличи и цената на тока за бита. Очевидно ни очаква тежка зима. Може ли и с какви антикризисни мерки би могло да се намеси правителството за овладяване цените на тока?

 

Мога да сравня случващото се с това, което стана с кораба край Камен бряг. Първо някой допусна корабът да стигне до брега, второ – липсата на държава много дни наред доведе до частичното замърсяване на морето с азотна тор, липсата на държава доведе до опасността този кораб да потъне. Много приказки се изприказваха, а нищо не се случи. Това при нас беше недопустимо. В рамките на часове щяхме да свикаме кризисен щаб, на място щяха да са министри и армия, този кораб щеше да бъде спасен, а не потопен.

Най-страшното сега е цената тока. Правителството изпусна златния шанс да договори с Европейската комисия така наречения механизъм за капацитет, където държавата може да дотира цената на тока. Липсата на тази договореност доведе до галопирането на цената на тока – вие виждате, че тя е вече 8 пъти по-висока, една непрекъснато увеличаваща се инфлация и най-пострадали са българските граждани. Правителството на практика краде парите на хората, увеличавайки цените на основните продукти.

 

Отново се сте водач на листата на ГЕРБ-СДС във Велико Търново. По време на предишната кампания успяхте да се срещнете с хиляди хора в региона. Сега, предвид ковид ситуацията, как ще стигнат посланията ви до жителите на региона?

 

Срещите, които ще правим, ще са безопасни за хората и тяхното здраве. Много силно ще присъстваме в социалните мрежи, както и преди. Тръгваме в тази кампания с нашето мото : „По-силни от хаоса“. Ние сме хората, които отново ще се справим с кризата и знаем как да го направим. Знаем как се вземат трудни решения, можем и да носим отговорността за тях.

 

Мария Христова



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов