Торлака предлага “Разкази за маса“ и заразява със смях

Велико Търново Лайф

17-10-2021, 13:00

Снимка:

фейсбук

Автор:

velikotarnovo.utre

Всичко от Автора

Новата книга на Торлака е тук! Ако ви се пътува до света на Диви дол, билетът е вътре.

А Диви дол е вълшебно място. Измислено e, но е и всяко село и малко градче, за което се сетите. Там времето тече бавно и еднообразно, а всеки ден се случва нещо, за което се говори с месеци. Ще чуете историите по междите, през стоборите, зад блатото под ТКЗС-то, в кръчмата. Нелепи, невъзпитани и неподредени. Безмилостно смешни и баснословно шантави. Такива са разказите за маса.

Иска ви се да сте там? Сред цигарения дим, зад зацапаните прозорци, които кънтят от смях, наздравици и препирни?

Торлака ви е запазил място. Придърпайте си стол, сипете си едно пиенье по ваш избор и разгръщайте смело!

„Разкази за маса“ е деветата книга на Стоян Николов-Торлака, но първата му с разкази. Тя е част от поредицата "Северозападен романь", "Автономията????", "Май ше ни бъде...", "Херакъл от Диви дол" и гарантира ударна доза забавление.

За незапознатите със северозападния диалект отново е предвиден речник.

---

Още за Северозападната поредица от Торлака:

 

„Първият български роман на северозападен диалект“ – БНТ, предаване „Денят започва с култура“ - https://bnt.bg/bg/a/severozapaden-roman

„Северозападен романь“ – BTV, предаване „Тази събота и неделя“ - https://www.btv.bg/video/shows/tazi-nedelia/video-sabota/severozapaden-romany.html

„Роби на кого? Размислите на Торлака“ – БНТ, предаване „Панорама“ - https://www.bnt.bg/bg/a/robi-na-kogo-razmislite-na-torlaka

---

Кой е Стоян Николов-Торлака?

Стоян Николов-Торлака дебютира през 2014-а със „Северозападен романь“. Дотогава нещо подобно не беше излизало от печат: книга, изцяло написана на диалект – от диалозите до авторовия текст. За изненада на всичко, щурото четиво, от тези които не можеш да четеш, без да се смееш с глас, бързо се нареди сред най-търсените книги на българския пазар. В последствие романът се превърна в поредица. „Автономията????“ (2015), „Май ше ни бъде…“ (2016), „Херакъл от Диви дол“ (2019) и „Разкази за маса“ (2021) разкриха нови истории, сюжети и герои от Диви дол – мистичното село, в което всеки читател открива по нещо от себе си.

По образование историк, Стоян Николов се чувства в свои води и разказвайки за миналото. Историческият роман „Иваил цар“ (книга първа, 2017, и книга втора, 2018) представят живота на дръзновения и харизматичен владетел въз основа на всички сведения, които са достигнали до нас от неговите съвременници. И ни представят Ивайло така, както го вижда писателят - бурен, противоречив, вълнуващ, обагрен с много битки, вдъхновяващ.

През 2020 г. авторът издаде две книги. Романът „Хазарт“ е за зависимостите и за това как те могат да променят посоката на човешкия живот, а сборникът „101 текста на Торлака за Биволъ“ събира публицистични текстове на автора от неговата коментарна рубрика в сайта „Биволъ“.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)