Винилова фасада грейна върху стара къща в центъра на Велико Търново

Велико Търново Лайф

27-08-2014, 08:13

Снимка:

Грета Костова

Автор:

Грета Костова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Студентите по архитектура от Европейска асамблея създали нови социални центрове във Велико Търново

Собствениците открили евтин начин да подобрят облика на своя имот, запазвайки автентичния му вид

Една от старите къщи в самия центъра на Велико Търново се е сдобила с нова фасада. Сградата се намира до  емблематичния Паметник на обесените. Това е и началото на т.нар.  „път на туристите”, водещ  до крепостта Царевец – най-посещаваната част от старата столица. Повечето от сградите по въпросния път обаче далеч не са радост за окото. Иначе уникални със своята архитектура и история, огромна част от старите търновски къщи са грохнали, излющени, с изкъртени прозорци. Те са зарязани от своите притежатели, а местната власт към момента е безсилна да се разпорежда с частните собствености.

На фона на останалите, сградата с нова фасада буквално грее. Проверка на Velikotarnovoutre показа, че от години къщата е семейна собственост на председателя на Великотърновския общински съвет Николай Ашиков. „Намерих много достъпен начин да дам своя личен принос за облика на нашия град”, коментира пред агенцията Ашиков, който разкри детайли около новия красив и приветлив вид на къщата.

По негова идея и съобразен с българската архитектурна традиция, е бил изготвен проект на фасадата. Възрожденският старинен вид е отпечатан върху винил, който пък е монтиран върху специална метална рамка. Така излющената мазилка и поддалите се на времето орнаменти върху са прикрити, а къщата изглежда досущ като нова. Проектът все още не е изцяло завършен, а общото време за изработка и монтаж е 20 дни, обясни Станислав Стоянов от рекламната агенция, която се е заела с нетрадиционната поръчка.

За Velikotarnovoutre.bg Стоянов разкри и цената.  По-малко от 150 лева е излязло проектирането. За изработка и монтаж собствениците плащат по 30 лева на квадратен метър.

„Постигаме страхотен ефект, без това да е скъпо. Ако повечето собственици на къщи в старата част направят същото, градът ни ще изглежда прекрасно, а от това ще печелим всички”, коментира Николай Ашиков.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов