Народни веселби в Писарево

Животът

30-08-2014, 12:36

Автор:

Грета Костова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Фестивал на домашната ракия и рок музиката в село Ганчовец

Малки и големи се събират "На мегдана" в Писарево

За четвърто лято горнооряховското село Писарево посреща гости за националния празник на автентичния фолклор “На мегдана”. Той се се провежда днес, а публика и участници ще прекарат съботата с много песни, танци, музика и пищни носии.  В народното веселие участват самодейци от различни краища на България. Сред тях са Стражица, Свищов, Попово, Берковица, Карлово, Ветрино, Полски Тръмбеш, Сунгурларе, Велики Преслав, Угърчин, Разград, Тунджа, Троян, Габрово, Русе, Лясковец, Г. Оряховица, В. Търново.

На селския мегдан ще се изявят всички музиканти, певци, танцьори, разказвачи на фолклорни истории, събирачи на носии. Ще бъдат представени интересни народни обичаи и богатството на автентични костюми от различни краища на страната. Фестивалът няма конкурсен характер и възрастови ограничения. Участниците ще получат  грамота за участие и плакет на празника. Групите ще бъдат отличени с диплом за автентичен вид и добро представяне.

Изпълненията започнаха малко след  9 ч. в центъра на селото. По регламент ансамблите имат на разположение до 20 мин. за изпълненията си. За певческите групи за изворен фолклор са предвидени до три песни, за танцовите състави - до два танца, а за групите за народни обичаи - до 15 мин. С  4 мин. ще разполагат разказвачите на народни предания, легенди и др., дуетите, триата, квартетите, инструменталните групи и  индивидуалните изпълнители.  
„На мегдана” се организира от Община Горна Оряховица, кметство Писарево, местните Клуб на пенсионера "Янтра-96" и Народно читалище "Съгласие-1905". Идеята на организаторите е да се съхранят и популяризират българските народни традиции, обичаи и фолклорните песни. "Нека не сме ние тези, които ще оставим фолклора да живее само в книгите", апелират инициаторите.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов