Съдят лекари за смъртта на родилка и бебето и

Новините

15-09-2014, 08:30

Автор:

Виктор Иванов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Първи "Селски МОЛ" в Габрово

Медиците са обвинени в нарушение на медицинските стандарти

Двама лекари от габровската болница днес застават пред съда. Те бяха подведени под отговорност за смъртта на 30-годишната Десислава Манолова и нейното бебе.

Обвинението срещу медиците с инициали  Д.А. и С.К. от Габрово е за извършване на престъпление, свързано със смъртта на две лица поради немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност.

Обвинението е за това, че през периода 18 септември – 4 октомври 2013 г., в Габрово и в Плевен Д.А. - като завеждащ Акушеро-гинекологично отделение в МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ и дежурен лекар, и С.К. като дежурен лекар в същото отделение са нарушили разпоредби на Закона за лечебните заведения, Наредба № 32 от 2008 г. за Утвърждаване на медицински стандарт „Акушерство и гинекология”, Правила за добра медицинска практика 2005 година, Правилник за устройството, дейността и вътрешния ред в МБАЛ „Д-р Т. Венкова” Габрово, Правилник за устройство, дейността и вътрешния ред в АГ отделение и Закона за здравето, а подсъдимата С.К. - и длъжностната характеристика на лекар акушер-гинеколог в АГО.

Делото започва в 9.30 ч в Окръжен съд Габрово.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов