Показаха средновековен манастир до Царевец на посланичката на Норвегия

Заместник кмета Ганчо Карабаджаков я запозна с културно -историческо наследство на Велико Търново

Заместник кметовете на община Велико Търново Снежана Данева–Иванова и Ганчо Карабаджаков посрещнаха Нейно Превъзходителство Гюру Катарина Викьор-посланик на Кралство Норвегия.

Нейно Превъзходителство представи възможностите, които Европейският икономически механизъм предоставя на страни- членки на Европейският съюз. Тя отбеляза, че финансирането на проекти с норвежки средства е насочено предимно към новите страни- членки на ЕС.

Посланичката говори за програмите, които предоставят възможност за финансиране на проекти в областта на превенцията и грижите за деца и младежи в риск, интеграционни политики, както и проекти в областта на опазване културно – историческото наследство.

Заместник кмета на общината госпожа Данева припомни успешният проект за санирането на детски градини във велико Търново, именно със средства на Норвегия и програмата за Европейско икономическо пространство. 

Заместник кмета Ганчо Карабаджаков представи богатото и уникално културно–историческо наследство на Велико Търново и желанието то да бъде съхранено и експонирано по най-добрият начин.

Господин Карабаджаков придружи нейно Превъзходителство до разкопките на средновековен манастир, които беше открит от Проф. Хитко Вачев в подножието на Балдуиновата кула. Посланичката първа видя най-новите находки в църквата на средновековният манастирски комплекс. Тя сподели, че има много дългогодишен и последоветелен интерес към археологията.

Господин Карабаджаков показа на посланичката и Шишмановата баня-обект, с който Велико Търново кандидатства за финансиране пред Министерство на културата за финансиране именно чрез средствата, отпускани от Норвегия по Европейско икономическо пространство.

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов