Нация техническа, или как съветник гласува от коридора за 135 хиляди лева

Новините

31-10-2014, 14:26

Снимка:

Община Свищов

Автор:

Грета Костова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Свищовската болница пак иска финансова помощ от общината

Общинският съвет в Свищов одобри нова финансова инжекция към местната болница

Общинският съветник Антон Георгиев от Свищов доказа, че няма невъзможни неща. Старейшината успял да гласува за най-важната точка от вчерашното заседание на свищовския Общински съвет, без да присъства физически. По свидетелства на съветници от другите групи, Антон Георгиев не е бил в залата по време на въпросната първа точка от сесията.

Въпреки това обаче неговият глас присъства сред 15-те, които снощи са дали благословия общината да отпусне заем от 135 хиляди лева на местната болница. Това са поредните общински пари, давани на лечебницата, която досега е изразходвала 680 хиляди, но финансовото й състояние продължава да се влошава.  

От 29-тимата членове на ОбС, по време на въпросната точка в залата са били 27. От тях 7 не гласували по тази точка от дневния ред, тъй като, в различни степени, били в конфликт на интереси. Няколко старейшини са се въздържали, а 15 са гласували „за“.

Съветниците в Свищов гласуват електронно, чрез натискане на специални бутони. Колеги на отсъстващия Антон Георгиев с изненада установили, че системата е отчела положителен вот, даден от него. Заради  това двама от общинските съветници са поискали проверка дали е възможно да се гласува от разстояние и дали това е законосъобразно.

„Бях в коридора пред залата. Отвън си има монитор, проследих всичко и гласувах от там“, отсече пред наш репортер Антон Георгиев, който е категоричен, че двама от колегите му винаги целят да създават напрежение и да търсят конфликти, поради което преекспонират случая.

Такова е и мнението на председателя на Общинския съвет Светла Георгиева. Според нея съветникът вероятно е гласувал, връзвайки се към системата дистанционно, посредством безжичен интернет. Официално, само един общински съветник отсъствал от вчерашната сесия, уведомявайки за това по надлежния ред, като въпросният човек не е Антон Георгиев, обясни председателката.

Мотивите на съветниците, подкрепили отпускането на заем за болницата са, че не може град като Свищов да бъде лишен от стационар. Старейшините обаче настояват управителят на заведението да престане да държи ОбС и обществеността в неведение относно реалното състояние и регулярно да се отчита пред постоянните комисии към съвета. 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов