Даниел Панов: Велико Търново наравно със столицата по усвояване на евросредства

Мисия

20-11-2014, 13:42

Снимка:

Община Велико Търново

Автор:

Галина Георгиева

Всичко от Автора

Още по Темата:

С искане за отстраняване от длъжност и ескалиране на напрежението започна заседанието на ВТОБС

Успяваме да намалим дефицита, съобще Панов

Велико Търново е на равно със София по усвояване на европейски средства. Това заяви кметът на старата столица Даниел Панов на редовното заседание на Общинския съвет. За последните 3 години Община Велико Търново е спечелила проекти за 148 млн, лева, разделени според населението, се пада по 1644 лева на човек. Тази сума е повече дори от средства за 1 столичанин по усвоение европари – 1764 лева. Според Панов общините са се превърнали в администрации, които управляват европейски проекти, защото нямат допълнително държавно финансиране. „С Чобанов сме водили разговор за децентрализиране на общините. Те сами да решават как да разпределят парите. 2% от данък общ доход да се прехвърли към общините, без да се орязва друга държавна помощ."-заяви кмета. Градоначалникът подчерта, че старата столица е направила само 0.75% от допустимите 2% за финансови коренции на проекти.

„От просрочените задължения – 3 млн. 34 хил. лева, сме възстановили 1 млн. и 200 хил. лева. Ще теглим кредит. Успяваме да намалим дефицита, както и да се справи с всички останали задължения , които имаме. „- увери Панов.

Кметът заяви, че недостигът на средства идва от 1,2 млн. незаплатени данъци. Именно данъците са единственният приход във време на криза, тъй като не може да се продава и купува, допълни още управника. Въпреки това Панов отбеляза, че е доволен, че Велико Търново успя да се присъедини към втора група градове и по този начин си извоюва правото да кандидатства за екологичен транспорт и подобрение на спортната инфрактура.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов