Поредна присъда за търговия с гласове в Свищов

Крими

08-12-2014, 19:51

Снимка:

Velikotarnovoutre

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Свищов с най-много дела срещу изборни търгаши

безработна раздавала по 30 лева в полза на ДПС

100 часа безвъзмезден труд в полза на обществото ще трябва да полага в следващата една година търговка на гласове от Свищов, която бе призната за виновна от Районния съд в града, съобщава "24 часа". Невяна Йорданова, която живеела в бараките на ул."Вежен", раздала по 30 лв. на комшии с цел да ги склони да упражнят избирателното си право в полза на ДПС на изборите за 43-то народно събрание.

Разследването срещу безработната циганка започнало след получен сигнал на 29 септември т.г., около седмица преди изборите. Изяснило се, че жената е обикаляла бараките в ромската махала в Свищов и предлагала по 30 лева на обитателите им, срещу обещанието, че ще гласуват за листата на Движението за права и свободи.

Невяна увещавала хората да не казват на никого за парите, а само да запомнят номера на бюлетината на въпросната партия. Събрани били доказателства за четирима души, които взели предложените пари. Любопитното е, че дилърката нито водела списък, нито искала някакви гаранции, че взелите пари ще гласуват за "правилната" партия.
Делото тръгнало по общия ред и били разпитани свидетели, но след второто заседание подсъдимата признала вината си и поискала споразумение с прокуратурата. Така била осъдена на пробация и ангария, но до поръчителите на изборното пазаруване така и не се стигнало.

Преди четири години Невяна е била осъдена на 4 месеца условно за кражба, казаха запознати с разследването.

В Свищов върви и друго досъдебно производство за изборна търговия. То е срещу шефа на общинската фирма "Чистота" Илдънай Ахмедов, който бе кандидат за депутат в областната листа на ДПС. По разследването вече са повдигнати обвинения на други двама активисти на ДПС от дунавския град.

Според държавното обвинение обаче, случаят с Невяна няма никаква връзка с производството срещу Ахмедов и сподвижниците му, пише още "24 часа".



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов