С над 1 милион лева спасяват грохнал мост

В момента заради повреденото съоръжение деца пътуват по 40 километра до училище

520 000 лв.за ремонта на мост в плачевно състояние е отпуснала държавата на Община Горна Оряховица, научи наш репортер. Още толкова хазната е определила и за укрепване бреговете на река Янтра между горнооряховските села Върбица и Горски Долен Тръмбеш, където се намира и опасното съоръжение. Средствата, нужни за справяне с проблема вече са преведени на общината от Междуведомствената комисия за подпомагане и възстановяване към Министерския съвет.

До края на януари ще бъде обявена обществената поръчка за избор на фирма, която да изпълни реконструкцията на моста. От кметството се надяват строителните работи да започнат около април. Целта е порутеният мост да бъде годен за експлоатация за началото на следващата учебна година.

С ерозиралите брегове край моста пък през това време ще трябва да се справят от „Напоителни системи”. Това е крайно наложително, тъй като свлачищните процеси подкопават устоите на моста и без брегово укрепване ремонтът на съоръжението би бил безсмислен.

Вече 4 години състоянието на моста и крайбрежията на Янтра в този район създават проблеми на местните хора. Мостът бе единствената връзка между селата Горски Долен Тръбмеш и Върбица. С пропадането му пътят стана непроходим, а децата от Горски Долен Тръмбеш са принудени да пътуват до училището във Върбица през село Драганово. Заобиколното трасе е с почти 40 километра повече.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов