Откриват седмото издание на уникалната Арт резиденция в Горна Липница

От 10.30 ч. днес е официалното откриване на седмата поредна Арт резиденция „Старото училище" в село Горна Липница. Участниците вече са в селото и ще творят там до 28 август. Изданието през 2016 г. ще е под формата на лятна резиденска програма, а темата е: „Синьо Ритуално Изкуство - Земя"

Сред участниците са творец с гръцко-холандски произход, заселил се в Родопите, японска фотографка, българският музикант Мирян Колев, живописецът от Павликени Мартин Петров, визуалният артист Пламен Петров, който пък е роден в Горна Липница и други отдадени на изкуството млади хора.

По традиция в Арт резиденцията ще има обособена и детска школа, разделена на две възрастови групи.

Арт Резиденция „Старото училище“ – Горна Липница е създадена през 2010 г. В миналото сградата, в която се помещава резиденцията, е била училище. Резиденцията разполага с 6 закрити ателиета и фотоателие, открито пространство за работа – дворът на училището, зала за кинопрожекции и концерти.

Мисията на резиденцията е да върне модерното изкуство и артистите към природата и естествените енергии, които въплъщава селския начин на живот. Посредством организираните издания на резиденцията ние даваме възможност на артисти от България и света да създават съвременно изкуство чрез намиране на нов източник на вдъхновение и взаимодействие с местната общност. По време на престоя си артистите са свободни да изследват селото и естествената природна среда като ги превърнат в обект на своето творчество. Нашата цел е да подкрепяме и провокираме артистичните идеи като осигуряваме време за работа, съзерцание и взаимодействие с други артисти в красива атмосфера.

В момента резиденцията приема артисти веднъж годишно за период от 8-10 дни. Желаещите да участват се избират от жури. Артистите могат да кандидатстват за следните дисциплини: Живопис, Скулптура от дърво, Фотография, Визуални изкуства и инсталации, Стенопис и реставрация, Музика, Пърформанс и Късометражни филми.

В периода 2010-2015 г. резиденцията е приела над 70 български и чуждестранни участници, а броят на кандидатствалите за участие творци е над 600.

Досегашните издания на резиденцията са Събирачи на легенди, 2010; Задругата на легендите, 2011; Краят като Начало: Горна Липница и Началото на Света, 2012; Ритуално изкуство, 2013; Звездни ритуали, 2014; Ритуално изкуство – Време и Пространство, 2015.

Ежегодно от създадените творби се организират изложби в различни градове на страната. Популяризирането на сътвореното от участвалите артисти е съществена част от работата на резиденцията и стремежът е всяка година творбите да са отворени за широк кръг от желаещи да ги видят.

Резиденцията има фестивален характер и разнообразна съпътстваща програма, подчинена на съответната тема – концерти, пърформанси, филмови прожекции. Работата на артистите и съпътстващата програма са отворени за посетители и финалният резултат на резиденцията е един проект на сътрудничество и взаимодействие между артисти и местни хора.

Очаквайте подробности относно съпътстващата програма за изданието през 2016 г.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов