С военен ритуал и празнично шествие Свищов отбеляза 3 март

С тържествена програма, в Свищов бе отбелязана 140 годишнината от Освобождението на България. 

На празничния 3 март честванията в крайдунавския град започнаха от 10.00 ч., в емблематичната за Свищов църква „Света Троица“. Отец Михаил отслужи благодарствен молебен за най-значимото събитие в историята на България, след което програмата продължи на централния площад „Алеко“, където от 11.00 часа се проведе военен ритуал по издигане на националното знаме на Република България. Ритуалът се изпълни с особена тържественост от 55-ти инженерен полк - гр. Белене, на фона на българския химн, в изпълнение на духовия оркестър на Военно формирование 28880. След като българският трибагреник се развя гордо в центъра на първия освободен град, военните се строиха с тържествен марш и поведоха всички присъстващи, с празнично шествие към площад „Свобода“. Там, на паметника на Свободата, отец Михаил отслужи панихида в памет на всички знайни и незнайни воини, загинали за Свободата на България, а общоградското поклонение приключи с тържествен ритуал по полагане на венци и цветя.

Заместник-командирът на 55-ти инженерен полк подполковник Иван Тишков поднесе с почест венец, от името на командира на полка полковник Росен Арабаджиев. След него, венци и цветя поднесоха кметът на Свищов Генчо Генчев, председателят на ОбС – Свищов д-р Кристиян Кирилов, образователни, културни и други институции, ветерани от войните, граждани, политически партии и общественици.

В част от своето празнично слово кметът Генчо Генчев каза: „На този ден, всички ние, гражданите на Свищов и цяла България, се покланяме в знак на признателност към онези, които се сражаваха за нашата свобода. Днес отдаваме почит на всички смели българи, които доброволно се пожертваха в името на родината. Днес, всички ние трябва да ценим високо тяхната саможертва и Свободата, която ни подариха. Думите са безсилни да опишат нашата благодарност, уважение и възхищение пред техния подвиг.“



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов