10 000 семейства повече ще получават детски добавки от догодина

Близо 10 хиляди семейства повече ще получават детски добавки, след като от 1-ви юли 2016 година доходният критерии за достъп до помощите се увеличи на 400 лева. Това съобщи народният представител от ПП ГЕРБ Клавдия Ганчева, която е член на парламентарната Комисия по труда, социалната и демографска политика.. Сегашната сума за достъп от 350 лева на човек от домакинство не е променяна от 2009 г., уточни инж. Ганчева.

Законът за бюджета за държаното обществено осигуряване бе подкрепен от парламентарната група на ГЕРБ на първо четене. Според Клавдия Ганчева проектът на бюджет на държавното обществено осигуряване за 2016 г. е съобразен с приходните и разходните параметри на изпълнението на бюджета за 2015 година (отчет към август 2015 г.) и основните допускания по средносрочната бюджетна прогноза за периода 2016-2018 г. По думите й, друг положителен факт, свързан със законопроекта е постигнатият консенсус по голяма част от политиките със социалните партньори в рамките на диалога за пенсионната реформа.

Факт е, че и през 2016 година бюджетът на ДОО ще бъде силно зависим от централния бюджет, от трансферите, с които ще се покрива недостига от средства.
Според Клавдия Ганчева за първи път планираните приходи от осигурителни вноски превишава трансфера за покриване на недостига от средства, който от тази година на практика представляваше вноската на държавата, като трети осигурител. Проектът предвижда съотношение от 49,5 % финансиране на разходите от приходи от осигурителни вноски и 50,5 % финансиране от трансфери от централния бюджет, спрямо 52 % през миналата година. При отчитане на обстоятелството, че не се променят осигурителните вноски за 2016 година, се наблюдава балансиране на собствените приходи, което макар и символично, е ефект от влизане в сила на някои от новите мерки след приемане на промените в Кодекса за социално осигуряване.
Приходите в системата ще се увеличат и от повишаването на минималната работна заплата, увеличението на средния осигурителен доход, увеличението на минималните осигурителни прагове, от т. нар. свободен избор на хората, които са избрали да прехвърлят средствата от частните си партиди към НОИ, както и от действието на нормите за избор на лицата да се осигуряват с пълната вноска в Държавното обществено осигуряване (5 % ще постъпват в приход на бюджета на ДОО, а средствата от индивидуалната партида, ще се съхраняват в Сребърния фонд).

Друга новост е въведената от догодина за първи път – еднократна помощ от 250 лева за осиновяване на дете. Проектът е стъпка и към постепенно балансиране на бюджета на държавното обществено осигуряване, което ще позволи постепенно да се освобождават средства от държавния бюджет за провеждане на по-балансирана инвестиционна политика.
Ръстът на икономически растеж към момента не позволява провеждане на социална политика, която да задоволява нуждите и потребностите в унисон с очакванията на обществото. Вземаните решения трябва да осигуряват стабилност на осигурителната система.
В този аспект е и предлаганата непопулярна мярка за увеличаване на дохода, върху който се осигуряват земеделските стопани и тютюно-производители, както и увеличаването на минималните осигурителни прагове, една част от тях административно определени.

„Ще се чуят много мнения от различни политически субекти, че в бюджета на ДОО стойностите на много параметри „се замразяват” на нивото от тази година.
Бих казала, че това са спекулации „на дребно”, допълни народният представител от ПП ГЕРБ.
Според Клавдия Ганчева, ако искаме да увеличим плащанията от държавното обществено осигуряване, решенията не са много – или увеличаване на субсидиите от бюджета, т.е. увеличаване на данъците, или увеличаване на вноските.
По думите й, много от параметрите запазват стойностите и размерите си на нивата от предходни години, но това цели само и единствено предвидимост и устойчивост на системата на държавното обществено осигуряване, като основното средство за осигуряване на баланс в системата, е търсене на начини за повишаване на приходите.    „Вярвам всички знаете, че такива ниски размери на осигурителните вноски няма в никоя друга страна членка на Европейския съюз, още повече такъв висок размер на участие от страна на работодателя като осигурител”, каза още народният представител и даде за пример запазването на диференцираният минимален осигурителен доход за самоосигуряващите се лица на нивото на този от 2015 г. „Можете ли да си представите колко са субектите, възползвали се от възможността да се осигуряват на по-високите нива – почти няма такива, обясненията са много, всичките популистки.
Ще се чуят възражения срещу увеличаване на референтния период за изчисляване на обезщетението при трудоустрояване поради бременност или кърмене. Мярката уеднаквява режима с този за изчислявани на паричното обезщетение за бременност и раждане, с което се постига равнопоставеност на правоимащите субекти” каза още Клавдия Ганчева.

Най-големият разход в бюджета за следващата година, остават пенсиите.
Общото нарастване на планираните разходи за пенсии спрямо размера им в бюджета за 2015 г. е с около 350 милиона лева. Част от това нарастване се дължи на по-високите разходи в резултат на предвиденото осъвременяване и увеличаване на минималния размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст и социалната пенсия за старост от 1 юли 2016 г. с 2,5 %, като прогнозният среден размер на пенсията се очаква да достигне номинален ръст с 3,5 % спрямо очаквания размер за тази година.
Очаква се и положителен реален ръст на пенсиите от 2,9 на сто през 2016 г. спрямо 2015 г., при прогнозирана стойност на средно-годишната хармонизирана инфлация от 0,5 на сто за 2016 г.

При отчитане на демографските фактори са решенията на политиката по пенсиите, които дават възможности за избор на редица категории лица, като например на хората, на които не достигат до 12 месеца възраст, но имат необходимия осигурителен стаж да се отпусне пенсия за осигурителен стаж и възраст; създава се възможност за преизчисляване на отпуснатите до31 декември 2015 г. пенсии с намален индивидуален коефициент при избор за прехвърляне на средствата от индивидуалните им партиди в Универсален пенсионен фонд във фонд „Пенсии” на ДОО и редица други.
„Дори само и единствено намаляването на дефицита в ДОО, макар и минимално, да е факт, пак е достатъчно условие да подкрепя проекта на бюджет на ДОО, защото не е достойнство увеличаване на пенсиите и другите плащания за сметка на увеличаване на дефицита в Националния осигурителен институт”, допълни Клавдия Ганчева.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов